Wil je als niet-EU-burger naar een EU-land of binnen de EU reizen, dan heb je een paspoort nodig dat geldig is tot ten minste drie maanden na je geplande vertrekdatum uit het EU-land dat je bezoekt en dat minder dan tien jaar geleden is uitgegeven.
De Euregio Maas-Rijn:
Grenzen of geen grenzen?
Voor een visum ben je nog steeds sterk afhankelijk van de nationale wetgeving. Als je dit proces eenmaal hebt doorstaan, heb je met het Schengenvisum wel veel bewegingsvrijheid binnen de Euregio Maas-Rijn. Let op: door de verschillen in werkvergunningen, sociale zekerheid en belasting is het werken over de grens aan bepaalde voorwaarden gebonden, zeker voor derdelanders.
Goed nieuws: In de meeste gevallen kun je bij een verblijf van maximaal 90 dagen zonder problemen de grens over. Hierop kunnen uitzonderingen van toepassing zijn, bijvoorbeeld als je (verlenging van) een visum hebt aangevraagd, aangezien voorlopige documenten in het buitenland niet altijd worden erkend.
In het algemeen geldt dat je voor een verblijf van maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen (alleen) een Schengenvisum nodig hebt, waarmee je vrij kunt reizen binnen het Schengengebied. Dit visum kun je aanvragen bij een consulaat of ambassade van je land van bestemming.
Wil je voor een langere periode naar een ander land binnen de Schengenzone? Let op: voor een langer verblijf (90 dagen of meer) gelden er bepaalde beperkingen, zeker voor derdelanders van buiten de EU.
Een visum vraag je aan bij een ambassade of consultaat. Daarvan zijn er vrij veel binnen de Euregio en de nabijgelegen steden, maar let op: normaal gesproken moet je je wenden tot die in je huidige woonland. Toch kan het ook interessant zijn om sociale of culturele evenementen te bezoeken in een consulaat over de grens. Als je je hier voor langere tijd wil vestigen en hier ook wil werken, heb je ook een geldige werkvergunning nodig.
Gezinsleden die met je meereizen kunnen ook verblijfsrecht hebben. Kijk hier na aan welke eisen je moet voldoen en hoe jouw gezinsleden een vergunning kunnen krijgen.
Mogelijke valkuilen
Wonen en werken over de grenzen heen is wat de euregio een euregio maakt. Let er wel op valkuilen wat de visumvoorwaarden betreft. Je moet altijd goed nagaan of je in aanmerking komt en of het voor je zinvol is om (langer dan 90 dagen) over de grens te gaan wonen.
Wij hebben een aantal onderwerpen geselecteerd waarvan je zeker op de hoogte moet zijn. Deze aspecten gelden niet alleen in uw nieuwe regio, maar voor het grootste deel van de EU/Schengen-zone.
- In sommige gevallen kan het wonen in een ander land dan het land waarvoor je het staatsburgerschap aanvraagt, worden afgetrokken van je “kredietperiode” (bv. “Anrechnungszeitraum” in Duitsland). Zo heb je uiteindelijk minder jaren , ondanks het feit dat je voltijds in dit land hebt gewerkt. Controleer dit bij uw overheidsinstantie of bij GrenzInfoPunkt.eu
- Sociale zekerheid en belastingen. Dit is een bijna exclusieve verantwoordelijkheid van elke staat in de EU, gemeenschappelijke regelgeving en harmonisaties, echter, verlichten de grootste verschillen en ongelijkheden.
- Wetten en voorschriften. De landen binnen de EU hebben nog steeds veel zeggenschap over hun wetgeving, dus de regels kunnen nogal verschillen. Een duidelijk voorbeeld is de maximumsnelheid en de verkeersveiligheid.
- Diplomaerkenning. Vaak worden diploma’s binnen de EU gewoon erkend. Maar dit is geen automatisme. Voordat je een opleiding gaat volgen of een baan zoekt, moet je eerst ervoor zorgen dat de diploma’s over de grens geldig zijn.
- Taboes – niet echt op de zwarte, maar wel op een donkergrijze lijst. Praten over geld, het Koningshuis, het kolonialisme en de Eerste en vooral Tweede Wereldoorlog liggen interculturel soms bestwel gevoelig.